Основна страницаМитове за Тадж МахалПоглед отвътреMумтаз МахалАрхитектура и разположение на Тадж МахалЕдин ден в Тадж МахалKak да стигнем там?
  За контакти  
 

Мумтаз Махал

Възпламеняващи страсти

Местонахождение: Агра, Утар Прадеш
Известна като: Храм на вечната любов
Построена от: Мугалския Император Шах Джахан
Построена в памет на: Мумтаз Махал


Годината 1607 била много важна година за принц Хурам, най-стария син на Император Джахангир и негов любимец. Той бил млад, красив принц привикнал към лукс и усъвършенстване. Когато минавал през Мина базар, частния базар към харема, той бивал преследван от върволица любезни компанионки всички жадуващи да хванат погледа му. Едва на 15 младия Хурам имал впечатляваща фигура с аристократичния си бащин нос високо чело и големи апатични очи. Всяка девойка на пазара изгаряла по него.

Пламакът е запален: Арджуманд Бану седяла със своите коприни и стъклени маниста в своя магазин. Тя била дъщерята на Асаф Хан, брата на съпругата на император Джахангир, Норяхан. Изключително красива, Хурам бил привлечен от нея. Той видял парче стъкло на щанда й и я попитал колко струва. Когато тя дръзко му отговорила че това е диамант а не стъкло, той дал 10 000 рупии (сума за която тя самонадеяно казала, че той неможе да си позволи),взел парчето стъкло и отнеъл със себе си нейния образ.

Възпламеняващи страсти: На следващия ден Хурам смело представил своето положение пред императора искайки ръката на Арджуманд. Императорът вдигнал ръка в съгласие може би спомняйки си своята любов към Ноджахан. Но минали 5 години докато Хурам се оженил за своята любима. Междувременно той се оженил за Куандари Бегум, персийска принцеса, поради политически причини.


Кралска сватба: Астролозите избрали 1612 година като успешна за съюза на Хурам и Арджуманд. Тогава той бил на 20, тя на 19 години. Това било грандиозна сватба както подохождало на императорски син. Джахангир и Хурам вървели в процесия заобиколени от благородници, музиканти, танцьори, акробати, редки животни в клетки, роби и свещенници. Джахангир сам окичил Хурам със сватбен венец от перли, а на булката той присъдил високи титли.

Идеалният брак: Силно повлияна от нейната леля Нурджахан, заразлика от нея Арджуман Бану била състрадателна, горда и въздържана. Придворните поети възпяли нейната красота, казвайки, че луната се скрива свенливо пред нея. Тя била неразделна от Хурам и често го придружавала със свита когато той бил на война. През 19 - годишният им брак тя му родила 14 деца, 7 от които умрели в ранно детство.

Мумтаз Махал: След смъртта на Джахангир, Хурам стана Шах Джахан, а Арджуман Бану станала Мумтаз Махал. Той построил разкошни палати за нея. Например Хас Махал в крепостта Агра. Тя непекъснато израствала за неговото доверие, получавайки накрая кралския печат. Непрекъснато се застъпвала в полза за молители и давала помощи на вдовици и сираци. Като много кралски съпруги, имала железни нерви. Казват,че се наслаждавала на спектакъла на мъже в бой с животни. Считали, че Шах Джахан трябвало да преследва португалците по нейна повеля.


Гибелта на мечтата: Мумтаз Махал умряла при раждане през 1630 г. в Декан, където придружавала Шах Джахан, докато бил във война с Хан Джаханб Лоди. Като лежала на смъртно легло, казвват че му прошепнала да построи за нея паметник символизиращ красотата на тяхната любов. Една седмица Шах Джахан останал зад затворени врати. Когато се появил косата му била побеляла, гърбът му се бил превил, лицето му било обгърнато от отчаяние. Било наредено да има двугодишен траур.

Принос към красотата: Като дар към красива жена и като паметник на вечна любов, Тадж Махал разкрива своята изящност неусетно. Правоъгълната основа на Тадж Махал е в неговия символ на различните страни, от които да се гледа красотата на жената. Главната порта е като воал на женско лице, който би трябвало да се повдигне деликатно, нежно и без колебание в брачната нощ. Шах Джахан със сигурност е мислел за своята целомъдрена изящна годеница когато е създавал Тадж Махал.

Отново горе


        
 
© lovetemple.info; Design: L.Yotsov; 2002
Taдж Махал - храм на вечната любов