Основна страницаМитове за Тадж МахалПоглед отвътреMумтаз МахалАрхитектура и разположение на Тадж МахалЕдин ден в Тадж МахалKak да стигнем там?
  За контакти  
 

Един ден в Тадж Махал

Игра на светлината

Местонахождение: Агра, Утар Прадеш
Работно време: 6:00 ам -7:00 pm
Да се види: Играта на светлината


Археологическата служба на Индия е решила, че Тадж Махал ще остане затворен в Петък за посетители с изключение на тези, които идват за следобедна молитва в джамията в близост до паметника от 17-ти век. Паметникът, който привлича хиляди посетители всеки ден, преди това е оставал затворен в Понеделник.

Тадж остава отворен от 6:00 до 19:00 часа всеки ден от седмицата освен Петък. Входната такса е 970 рупии за чужденици, а за индийци по време на изгрев и залез входната такса е 100 рупии и през деня 20 рупии. В Петък хората са допускани за обичайните молитви в 12:00 часа и 14:00 часа в джамията в комплекса.

Описан от Индийският класически поет като "Сълза върху лицето на вечността" Тадж Махал е несъмнено апогея на архитектурата на Могхул и съвършенно ясно едно от най-известните изумителни постройки. Томове са били изписани за неговото съвършенство, неговият образ украсява безброй луксозни брошури и пътеводители, въпреки това реалността не е могла да надделее над всички тези, които са го видели и само няколко думи могат да признаят неговото заслужено място.

Играта на светлината: Славата на монумента е странно неотслабена от тълпите туристи, които го посещават всеки ден, малки и незабележителни като мравки по лицето на този внушителен и завладяващ монумент. Казват, че Тадж е най - привлекателен в ранна утрин, покрит в магли и окъпан в мека червена светлина. Когато неговите величествени мраморни повърхности попаднат върху сянка или рефлектират на слънчевите лъчи, окрасата му се мени от сиво и жълто до млечно перлено и ослепително бяло. Струва си да се види по различно време на деня. Тази игра на светлината е важно декоративно средство символично означавайки присъствието на Аллах, който никога не присъства в антропоморфична форма.


През часовете на деня:
Тадж Махал показва различен аспект на красотата през различно време на деня. Гледката на Тадж залят с неуловимо розово на зазоряване е незабравима. Залезът оцветява Тадж с екзотична сянка в оранжево. Нищо не е по-впечатляващо от затрогващата красота на Тадж видяна, когато изящната мраморна скулптура е обляна от мека сребърна светлина на луната. Дори на ярката дневна светлина това чудо на света свети с внушаваща страхопочитание красота.

Времето на посещение на Тадж е неограничено и някои прекарват по-голямата част от деня тук, седейки, четейки, дремейки, или хапвайки в красиво потдържаните градини. Амбулантни търговци и продавачи не се допускат вътре и официални екскурзоводи няма, но обикновенно можете да бъдете обслужени в хотелите, а компании винаги организират посещения. Павилионите за билети, точно отвън до западната врата рядко са блокирани от дълги опашки освен между 16:00 и 17:00 часа, преди да се увеличи входната такса. Носете точна сума тъй като сума тъй като продавачите на билети рядко имат дребни пари и гледат да присвоят разликата.

Обратно горе


        
 
© lovetemple.info; Design: L.Yotsov; 2002
Taдж Махал - храм на вечната любов