Основна страницаМитове за Тадж МахалПоглед отвътреMумтаз МахалАрхитектура и разположение на Тадж МахалЕдин ден в Тадж МахалKak да стигнем там?
  За контакти  
 

Архитектурен план

Дизайн

Местонахождение: Агра, Утар Прадеш
Известна като: Храм на вечната любов
Построена от: Мугалския Император Шах Джахан
Построена в памет на: Мумтаз Махал


Издигайки се над река Ямуна и видим откъм крепостта, Тадж Махал се намира в северната част заобиколен от необятни градини и крепостни стени. Въпреки, че планът му съдържа характерна за мюсюлманството тематика, т.е да възпроизвежда Рая, Тадж махал е преди всичко символ на романтичната любов. Шах Джахан построява този мавзолей в памет на любимата си жена Мумтаз Махал, която умира скоро след раждането на четиринадесетото й дете през 1631 г.

Архитекти: Имената на главните архитекти изградили Тадж Махал са отбелязани. Исмаил Афанди, който е от Турция се е занимавал с дизайна на полукълбата и построяването на купулите. Казим Хан идва от Лахор, за да направи златното покритие на купулите. Чиранджи Лал бил извикан от Делхи за мозайката. От Ширас в Персия бил доведе специалиста по калиграфия Аманат Хан. Каменоделецът Амир Али дошъл от Балухистан. Главният архитект се наричал Истад Уса. Твърди се че неговият дизайн до голяма степен изобразявал това което Императора е искал да улицетвори.

Достъп до Тадж Махал: Ограденият комплекс се достига от юг през двор от червен пясъчник, Чоуки Джило Хана, чийто широки пътеки оградени от сводести кьошки водели до високите порти на изток и на запад. Първоначалният вход - Масивна сводеста порта с изтънчени куполи и изписана със стихове от Корана, се намира на северния край на Чоуки Джило Хана, почти изравнен с Тадж Махал, но закривайки гледката на тези, които чакат отзад. Сегашният вход има много мерки за безопасност и охрана и се намира на южния край от дясно на портата.

        
 
© lovetemple.info; Design: L.Yotsov; 2002
Taдж Махал - храм на вечната любов